Välkommen till vår vebbplats!

Bildbeskrivning

Jordgubbar är nog det som flest förknippar oss med. Men vi har mer att erbjuda.

Här på gården har vi köttdjur av rasen Hereford. Vi odlar potatis, både färskpotatis och höstpotatis. Vi har en del spannmål för produktion av foder till hönsen men även för att få fin halm till kossorna och hönsen. 

  

Mer om våra jordgubbar.

Här nedan kan ni se ett litet bildspel på vår odling.

Vi odlar alla våra jordgubbar i odlingstunnlar täckta med transparant plast. Tunnlarna ger oss ett växthusliknande klimat och skydd från vädret. Plantorna är planterade i säckar med torv som i sin tur är placerade på bordsställningar ca 1 meter över marken. Vattnet tillförs med droppbevattning, och med hjälp av en liten plastpinne som sticks ner emellan plantorna  hamnar vattnet  precis i anslutning till rötterna. Detta system gör att vi aldrig blöter ner våra bär, vilket är en av orsakerna till vår höga kvalite. Eftersom bären hänger i luften kommer de heller aldrig i kontakt med jord och smuts.

Inte nog med att kvaliten på bären blir väldigt hög, så har arbetsmiljön för oss som arbetar med odlingen förbättrats avsevärt sedan våran odling kommit upp i en behaglig arbetshöjd.

Lite bilder fån 2016

Öppettider och nyheter!

Självbetjäningsbutiken är öppen alla dagar 06,00-21,00. Där hittar ni ägg, potatis, mjölk och under stora delar av säsongen äpplen.

Vi säljer även förpackningar till mjölken i form av en glasflaska på 1 liter och en plastdunk på 2 liter. Båda sorterna kostar 20:- som du betalar med swish eller kontant,  och det blir din förpackning som du sedan diskar och har med dig nästa gång du kommer tillbaka för att fylla på mjölk.

Mjölken köper du separat i vår mjölkautomat för 13:-/liter som du betalar med kort eller mynt.

Den större butiken är öppen lördagar jämna veckor mellan kl 09,00-12,00. Där hittar ni våra egna produkter så som jordgubbar, nötkött, ägg, potatis, jordgubbssaft, mousserande jordgubbsdryck. Men vi säljer också andra varor där som vi köper in, så som mjöl, rapsolja, knäckebröd, skorpor, ostkaka, sylter, marmelader, mm. Under jordgubbssäsongen är den större butiken öppen alla dagar i veckan 10-18.


En av årets stora nyheter! Vi har börjat sälja mjölk från Bjurbäcks Gård. Att mjölkbönderna har det tufft har väl inte gått någon förbi. Även om det inte skrivs lika mycket i medierna nu så har läget inte blivit bättre, priserna har fortsatt att falla.

Karin och Sven Nalbin som driver Bjurbäcks Gård har idag 85 mjölkkor + 160 kvigor och tjurar. Dom brukar 230 ha mark, varav 70 ha naturbete runt om i Bjurbäcksbyggden.

Dom är en av två kvarvarande mjölkbönder i kommunen  (under hösten 2016 blir dom den sista mjölkgården, för 30 år sedan fanns det 30 mjölkbönder). 

Genom ett samarbete säljer vi mjölken i en mjölkautomat i vår självbetjäningsbutik på Källekulla Gård.

Självbetjäningsbutiken har varit öppen i snart 2 år, och där kan kunderna komma och köpa ägg, potatis och mjölk alla dagar i veckan mellan kl 06,00-21,00. 

Tillgängligheten är därmed god med generösa öppettider.

Mjölken smakar som den gjorde förr. Det enda vi göra är att lågpastörisera mjölken vilket vi måste göra enligt lag.

Mjölken håller en fetthalt på ca 4-4,2%. Mjölken är inte homogeniserad vilket betyder att fettet inte är sönderdelat. Detta gör mjölken nyttigare då kroppen kan hantera fettet på ett bättre sätt.

Mjölken skiktar sig också vilket betyder att grädden lägger sig överst om mjölken får stå något dygn i flaskan eller i en bunke. Det innebär att du bör vända på förpackningen ett par gånger om du ska dricka mjölken så att grädden blandas ut i mjölken igen. Har du den i en bunke eller skål så har du möjlighet att med exempelvis en soppslev kunna ta vara på grädden som då ligger överst.

Vi hoppas att boende i och runt Mullsjö och Bjurbäcksbygden uppskatta den lokala mjölken och det öppna landskap som betesdjuren ger. 

 

Lite bilder från gården.